FAQ

Kopen en verkopen

Als koper kan je meebieden door tijdens de looptijd van de veiling op een kavel te klikken en vervolgens je bod uit te brengen. Om te weten welke persoon het bod geplaatst heeft moet u uiteraard ingelogd zijn op onze veilingsite. Je dient slechts eenmalig een gebruikersaccount aan te maken. Bij het uitbrengen van een bod zullen andere kopers je naam niet te zien krijgen. Tegenover de andere kopers ben je dus volledig anoniem.

Is de veiling afgelopen en heeft u het kavel gewonnen dan zal u een uitnodiging tot betaling ontvangen. (Zie 'Hoe verloopt de betaling van een kavel?')

De aankoopcommissie bedraagt 8% op het gewonnen kavel. Op de verzendkosten wordt geen commissie aangerekend.
Conform de veilingvoorwaarden dient de koper binnen twee werkdagen te betalen. Om op een veilige manier te werken, betaalt de koper het gewonnen kavel eerst aan Oldcam. Vanaf het ogenblik dat de betaling bij ons binnen is, sturen wij een bericht naar de verkoper dat het kavel betaald is en het kavel kan verzonden of afgehaald worden. De verkoper moet het kavel binnen 3 werkdagen na de betaling naar de koper opsturen of een afspraak maken voor afhaling.

Mocht er toch iets misgaan bij de aflevering of ophaling laat de koper dit binnen de 10 dagen weten zodat wij het geld kunnen blokkeren en onderzoeken wat er misloopt. Als alles vlot verlopen is na 10 dagen zullen wij overgaan tot de uitbetaling aan de verkoper.
Bij de kavels staan de verzendkosten steeds vermeld. Dit voor verzending binnen België, naar aangrenzende landen (Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg), landen van de Europese Unie en de rest van de wereld. Bij het afrekenen, zal afhankelijk van het land van de koper ,de juiste verzendkost mee in de totaalprijs verrekend worden. Op de verzendkost worden geen commissiekosten aangerekend.

Indien de verkoper de mogelijkheid aanbiedt om het kavel af te halen kan u voor de betaling dit kiezen. In dat geval zullen er geen verzenkosten in rekening gebracht worden. Is de afhaling vlot verlopen dan zal de verkoper na 10 dagen de uitbetaling van zijn kavel op zijn rekening terugvinden.
De verkoper geeft online een kavel in waarin hij het kavel een titel en beschrijving geeft. Eveneens voorziet de verkoper minstens 3 foto's waarin de uiterlijke staat van het kavel goed zichtbaar is. Vanaf een geschatte kavelwaarde van 150 EUR kan de verkoper kiezen om een minimumprijs op het object te plaatsen. Wordt de minimumprijs niet behaald na afloop van de veiling is het object niet verkocht en worden er geen kosten aangerekend. Mocht de veilingmeester van oordeel zijn dat de minimumprijs van het kavel niet haalbaar is, dan zal het object niet meteen in veiling worden geplaatst, maar zal hij de verkoper vragen om het object zonder minimumprijs aan te bieden.

Indien het kavel is goedgekeurd door de veilingmeester zal u een bericht ontvangen wanneer uw kavel in veiling zal worden opgenomen met een link om je object te kunnen volgen. Als het object verkocht is, zal de koper overgaan tot de betaling. (Zie 'Hoe verloopt de betaling van een kavel?')

De verkoopcommissie bedraagt 11,5% op het verkochte kavel. Op de verzendkosten wordt geen commissie aangerekend.
Na het winnen van een item op onze veiling, ontvangt u per e-mail een betalingsuitnodiging. U vindt hierin een Paypal-link waarmee u de factuur direct kunt betalen met Paypal. Paypal ondersteunt kredietkaarten zoals Visa, MasterCard, American Express of debetkaarten. U kunt ook betalen met Discover, Maestro of met je bankrekening. We nemen de kosten van PayPal voor onze rekening.

Als u het geld zonder PayPal maar met online bankieren van uw bankrekening wilt overboeken, vindt u ook onze IBAN en BIC in de betalingsuitnodiging. Let op dat deze transactie pas na enkele werkdagen op onze rekening zichtbaar is.
Wanneer u een bod plaatst bij een kavel kan u onderaan het ingevoerde bedrag de optie autobod selecteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u de afloop van de veiling niet live kan volgen. Zo kan u toch automatisch tot een door u ingesteld maximum bedrag meebieden. Het systeem zal hierbij automatisch nieuwe biedingen van andere gebruikers overbieden totdat uw maximumbod bereikt is. Let op: wanneer u reeds een autobod had toegepast op een kavel en een nieuw autobod instelt, zal uw vorig autobod automatisch uitgevoerd worden als nieuw bod.